#2 Inre krav och yttre förväntningar

I september ställde jag några frågor om förändringsledarrollen, via en minienkät i mitt nyhetsbrev och på Linkedin. ”Vad tänker du på när du hör ordet, och vad innebär rollen?” Det var många som ville svara – vill du veta vad?

Häng med.

Innehåll nyhetsbrev #2

  • Förändringsledaren – en mångfacetterad roll
  • Allt vi missförstår – om begrepp och tolkningar
  • Läs, lyssna, titta – introduktion av tips
  • 🦹‍♀️ En slags superhjälte?

Jag har sammanställt era svar, och de centrala uppgifterna för en förändringsledare är…

Genomföra förändringar, skapa engagemang, facilitera processer, kommunicera effektivt, analysera och utvärdera, leda och samordna, hantera motstånd, skapa förståelse, bygga relationer och tänka strategiskt.

Jaså, inte mer?

En central aktör

I insikterna framträder bilden av förändringsledaren som en central aktör med en mångfacetterad uppgift. Det handlar om att hantera både strategiska och mänskliga aspekter av förändringen. Att vara lyhörd och ödmjuk betonas som en grundförutsättning för att bygga förtroende. Att arbeta med attityder och engagemang samt att lyssna på olika perspektiv är avgörande för en framgångsrik förändringsprocess.

Allt du förväntas vara

Svaren jag fått visar att förändringsledaren ska vara stödjande och närvarande, lyssna på behov och främja öppen och transparent kommunikation som skapar inkluderande dialog. Rollen innebär att fungera både som facilitator och ledare.

För att lyckas behövs viktiga förmågor som kommunikationsskicklighet, empati och strategiskt tänkande. Lyhördhet och ödmjukhet är centrala egenskaper för att bygga förtroende och skapa ett arbetsklimat där människor vill vara delaktiga. En förändringsprocess tar tid och kräver engagemang; om det blir för besvärligt kommer folk att tveka.

Topp 5

Svaret på min sista fråga till er visade också att förväntningarna på förändringsledarrollen är både många och varierande. Här är topp 5:

  1. Att kommunicera öppet och transparent, och vara tydlig även när det innebär att leverera obekväma sanningar.
  2. Att skapa engagemang och motivation – att inspirera andra inom organisationen.
  3. Att vara flexibel och anpassningsbar – att justera strategi och taktik utifrån förändrade förutsättningar och feedback.
  4. Att arbeta under press och osäkerhet utan att förlora fokus eller energi.
  5. Att agera som en länk mellan ledningen och medarbetarna – representera ledningens intentioner och fånga upp medarbetarnas reaktioner och behov.

🧘Hantera förväntningar och krav

Känner du ibland att kraven på förändringsledarrollen är överväldigande? Att navigera i komplexiteten av förändringsprocesser och intressenters behov kan vara utmanande i sig. Och till det läggs alla dessa förväntningar! Att bli medveten om både dina inre krav och andras yttre förväntningar menar jag kan leda till:

  • Bättre stödstrukturer
  • Tydligare uppdrag

+

  • Mer rimliga förväntningar

Låter härligt, eller hur?

☝️Hur brukar du göra för att tydliggöra din roll i uppdrag? Skriv gärna och berätta. I nästa brev delar jag med mig av mina egna erfarenheter .

🌱 Unwritten?

Du som läser kanske är ny som förändringsledare eller ännu inte provat på? Att vara ny har sina fördelar – du ser utmaningar med fräscha ögon och har chansen att ställa frågor som andra kanske inte tänker på. Jag hoppas du vågar dela med dig av dina funderingar och det du lägger märke till längs vägen. Ditt perspektiv är värdefullt!

🤔 Tolka tillsammans

Från och med idag kommer jag att ta upp begrepp inom förändringsledning och kommunikation som ofta tolkas på olika sätt. Det är vanligt att anta att vi alla ser saker likadant, men så är det sällan. Genom att återbesöka grundläggande begrepp och diskutera dem kan vi bygga en gemensam förståelse och undvika missförstånd. Vi tenderar att glömma de mest grundläggande termerna och tänka att ”alla vet vad det betyder,” men stämmer det verkligen?

🗣️ mot|­stånd substantiv ~et; pl. ~
göra mot­stånd kämpa emot, mot­sätta sig

Olika sätt att tolka motstånd kan vara:

  • en känsla av ovisshet och oro för vad förändringen innebär,
  • ett sätt att bevara invanda rutiner som känns trygga, eller
  • ett uttryck för feedback som signalerar behovet av tydligare mål och bättre kommunikation.

Det kan också handla om

  • en strävan efter stabilitet,
  • att bevara det som fungerar väl,
  • Att bygga vidare på en solid grund för kontinuitet eller
  • ett ansvarstagande där nytänkande balanseras med erfarenhet och kvalitet.

Om ”motståndet” avfärdas som ett uttryck för ”icke förändringsbenägenhet” eller andra nidbilder, riskerar det att fälla krokben för processen. Genom att undersöka motståndets orsaker kan ledare istället möta verkliga behov och skapa engagemang i förändringen.

Tips till sist

👀 För dig som är på LinkedIn och vill följa någon som verkligen lever som han lär, i ständig förändring, med ett finurligt och utforskande förhållningssätt: Thomas de Ming

🎧 I mitt huvud spelas ständigt ett soundtrack, som liksom ackompanjerar allt jag gör. Här är musiken jag hörde när jag skrev det här brevet:

………..

Vi hörs snart igen. Ta hand om dig!
Hälsar Maria

(som också finns på Instagram & LinkedIn

Vill du också ha mitt nyhetsbrev om förändringsledning och kommunikation som stödjer förändring?

Kontakta Maria!