Idag kikar vi på hur du kan förtydliga din roll, för din egen och för uppdragets skull.
Välkommen!
Innehåll #3
- Ledningens spioner?!
- Tydlig roll = en hävstång
- Tre sätt att klargöra
- Begrepp att tolka: motstånd
- Tips till sist
Antalet tolkningar av vad förändringsledaren egentligen gör, och vad förändringsledning egentligen är är lika många som de uppdrag jag jobbat med sedan 2010. Vad som framstår som glasklart för mig idag är: både jag och uppdraget har allt att vinna på att tydliggöra vad den innebär.
Ledningens spioner?!
När jag inte lagt tid på att reda ut hur jag och andra ser på min roll och vad jag som förändringsledare förväntas göra, har jag behövt lägga onödig tid och kraft på att om och om igen ”förklara mig”: varför jag gjort, eller inte gjort, eller hur jag gjort, insatser.
Andra gånger blev personer besvikna eftersom de hade förväntningar på mig som jag varken kände till eller kunde rätta till. Ibland drogs jag in i uppgifter som låg långt utanför mitt uppdrag.
En gång fick jag och andra förändringsledare i en verksamhet till oss att vi sågs som ”spioner för ledningen.” Aj, det gjorde ont. Och var förstås kontraproduktivt för uppdraget. Få ville vara öppna med oss om hur de upplevde saker och ting. Såklart!
Att bli tydlig i sin roll är inte bara viktigt för din egen skull, det har betydelse för uppdragets riktning och framgång. Det har också betydelse för att få syn på om uppdraget överhuvudtaget existerar. För om uppdragsgivarens förväntningar på dig är oklara – kan samma gälla även för själva uppdraget?
Tydlighet = hävstång
Att lägga tid på att tydliggöra innebär att du får en grund för effektivt samarbete och även att du blir friare när och hur du vill genomföra insatser.
Fler konsekvenser är:
- Det blir lättare att bygga förtroende i verksamheten.
- Det tar bort tvivel om intentioner, och ”hemliga agendor”.
- Det går att avgränsa sig från uppgifter som inte ligger inom ramen för uppdraget, och
- När förväntan på förändringsledaren blir tydlig blir också andras roller tydliga – vilket möjliggör en gemensam process där fler tar ansvar.
Det här är inget man gör en gång, och sen släpper, utan det ska vara en del av uppdraget. Det blir en strategi att hålla fast vid genom hela processen!
Tre sätt att klargöra:
- Sätt förväntningar
Lätt hänt att hoppa över – eftersom vi människor är duktiga på att anta att vi tolkar saker på samma sätt. Därför: Sätt rätt förväntningar genom att definiera din roll tillsammans med uppdragsgivaren (och andra som är relevanta för uppdraget) precis i början. Berätta hur du tolkar uppdraget och din roll. Fråga efter hur uppdragsgivaren ser på saken. - Bekräfta och justera
Förändringsarbetet utvecklas över tid, och din roll kan också justeras eller preciseras. Var aktiv i att bekräfta din roll i olika relevanta sammanhang, för att säkerställa att alla vet vad du gör och varför. Under förändringens gång kan du behöva ompröva och justera hur du berättar om ditt uppdrag, särskilt om du märker att otydligheter uppstår eller att förväntningar inte matchar dina insatser.Det hjälper dig, och uppdraget. - Sätt gränser
Var inte rädd för att säga nej när uppgifter som inte ingår i din roll dyker upp. Genom att sätta gränser för vad som ligger inom din ansvarsområde och vad som ligger utanför, blir det lättare att arbeta med det som verkligen driver förändringen framåt – och som du har resurser till att göra. Det skapar också respekt och gör att andra kan se och förstå var deras ansvar börjar.
Vad har du för erfarenheter? Hur har du gjort för att tydliggöra din roll i ett uppdrag? Vad har varit hjälpsamt?
🤔 Tolka tillsammans
Nu till ännu ett typiskt begrepp inom förändringsledning och kommunikation i förändring, och olika sätt man kan tolka det på. Genom att återbesöka grundläggande begrepp och diskutera dem kan man få en bättre gemensam förståelse och undvika missförstånd. Vi tenderar att glömma de mest grundläggande termerna och tänka att ”alla vet vad det betyder,” men stämmer det verkligen?
🗣️ mot|stånd substantiv ~et; pl. ~
göra motstånd kämpa emot, motsätta sig
Olika sätt att tolka motstånd kan vara:
- en känsla av ovisshet och oro för vad förändringen innebär,
- ett sätt att bevara invanda rutiner som känns trygga, eller
- ett uttryck för feedback som signalerar behovet av tydligare mål och bättre kommunikation.
Det kan också handla om
- en strävan efter stabilitet,
- att bevara det som fungerar väl,
- Att bygga vidare på en solid grund för kontinuitet eller
- ett ansvarstagande där nytänkande balanseras med erfarenhet och kvalitet.
Om ”motståndet” avfärdas som ett uttryck för ”icke förändringsbenägenhet” eller andra nidbilder, riskerar det att fälla krokben för processen. Genom att undersöka motståndets orsaker kan ledare istället möta verkliga behov och skapa engagemang i förändringen.
Tips till sist
👀 ”Låt bli att vara smart och låt mottagaren skapa mening”. Välkommen att läsa våra inlägg och artiklar om förändringsledning, internkommunikation och film på vår uppdaterade hemsida.
👀 The inner side of organizational change Vilka grundantaganden gör du och din verksamhet om förändring? Det spelar roll. Detta 22 minuterssnack förtjänar ständiga återbesök. Visa den för din förändringsgrupp – och din ledning och ta ett snack.
👀 Tydlighet avgörs alltid av mottagaren, Linda Bloms 27 sekundersfilm sätter fingret på det
………..
Har du några frågor som du brottas med i din roll som förändringsledare? Eller behöver du hjälp att komma loss i ert förändringsarbete? Hör av dig!
Tack för denna gång, och på återseende,
Maria